LinkedIn
Bjorn Lomborg

Get the facts straight

16 Sep2021

Skyll inte allt som händer på klimatförändringar

Published by Svenska Dagbladet

Alarmism och fakta är två olika saker. Klimatet tjänar inte på att de båda blandas ihop.

21 Aug2021

Inget skäl för klimatångest

Published by Kristianstadsbladet

Klimatalarmismen är överdriven. Människans påverkan innebär inte nödvändigtvis en apokalyps, utan är ett problem som vi kan och bör lösa på ett smart vis.

25 Jul2021

Önsketänkande och dubbeltänk om klimatet

Published by Svenska Dagbladet

George Orwell kallade viljan att tro på motstridiga påståenden för ”dubbeltänk”. Men om vi ska lyckas lösa klimatproblemen, behöver vi ärlighet.

21 May2021

Klimataktivism via juridik straffar sig

Published by Svenska Dagbladet

Att driva igenom dyr klimatpolitik genom domstolsutslag har ett demokratiskt pris.

24 Mar2021

Kostsam väg till det fossilfria samhället

Published by Svenska Dagbladet

Att lägga tusentals miljarder på enorma, hastigt genomförda utsläppsminskningar är en ohållbar, ineffektiv och västvärldscentrerad lösning. Vi borde istället göra de gröna alternativen billigare än de fossila, skriver Bjørn Lomborg.

16 Jan2021

Slösaktiga subventioner till elbilar

Published by Svenska Dagbladet

För det första måste politiker sluta skyffla ut subventioner bara för att de tror att elbilar är en viktig del av lösningen på klimatproblemen. För det andra finns det en långt bättre och enklare lösning.

6 Jan2021

Medan du läser dör en mamma

Published by Svenska Dagbladet

Löften som saknar koppling till aktiv handling gör ingenting för att rädda gravida kvinnor och deras barn. Det som krävs är finansiering och enkla åtgärder.

3 Jul2019

Grön energi är svaret på klimatfrågorna

Published by Svenska Dagbladet

Extremvärmen har drabbat Europa och tragiskt nog kostat människoliv, något som nu blivit ett argument för mer kraftfull klimatpolitik. Tyvärr är det fel väg att gå – och det kan leda till fler dödsfall totalt sett.

1 Feb2018

Det mänskliga priset för dyrare el

Published by Svenska Dagbladet

När vi tänker på energifattigdom ser vi framför oss bristande belysning i världens sämst ställda länder där 1,1 miljarder människor fortfarande saknar el. Denna enorma utmaning, som kommer att tacklas på bred front när vi fortsätter att minska fattigdomen och hjälpa dem som saknar fast el att få kontakt med elnätet, drivs till stor del av fossila bränslen.

9 Sep2017

Ett större hot än uppvärmning

Published by Svenska Dagbladet

Så här års är det svårt att undkomma hettan, och då talar vi bara om medierna. ”Klimatändringar gör dödliga värmeböljor vanligare”, förklarar CNN. ”Extrema värmeböljor kommer att förändra våra liv. Vi är oförberedda”, varnar Time. Somliga historier är mer sensationsdoftande än andra, men det finns ett gemensamt tema: farliga värmeböljor kommer att öka i antal och grymhet till följd av jordens uppvärmning.

Pages